555 66 369
E-P 9:00-21:00
E-post:

Uudised


Chilli con carne ehk hakklihahautis paprika ja ubadega

Pannkooke armastavad kõik ja aeg-ajalt on mõnus suurtele õhukestele ülepanni pannkookidele
vahelduseks ka pontšakaid ja koheva sisuga jogurtipannkooke teha. Sellised väikesed pannkoogid
aitavad ka sombusel päeval päikeselise meeleolu tekitada, eriti kui neid serveerida magusa mee ja
värskete marjadega. Tänu jogurtile jäävad pannkoogid mahlased ja õhulised ning parimad on nad
otse pannilt tulnuna. Serveeri pannkookide juurde kas mett ja värskeid marju või hoopis oma
lemmikmoosi.

Kogus: 4-le
2 muna, soovitavalt vabapidamise kanadelt
2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 dl maitsestamata jogurtit
2 dl jahu (võid kasutada speltajahu)
Näpuotsaga soola
1 tl soodat
Õli praadimiseks
Serveerimiseks mett, maasikaid, mustikaid või muud meelepärast
Klopi munad suhkru ja vanillisuhkruga lahti. Lisa jogurt ja sega läbi. Sega omavahel jahu, sool ja sooda
ning lisa siis muna-jogurti segule. Sega kõik ühtlaseks ja jäta mõneks minutiks seisma.
Kuumuta pannil õli ja tõsta siis supilusikatäiesuurused pannkoogid küpsema. Küpseta kuldseks.
Serveerides paku juurde vedelat mett ja värskeid maasikaid, mustikaid või muid marju.

Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept1320


Chilli con carne ehk hakklihahautis paprika ja ubadega

< /br>

Vaidlused käivad, kas see mõnus hakklihahautis tomatises kastmes on pärit Mehhikost või Texasest,

kuid kindel on see, et tomatises kastmes koos vürtsisega hautatud hakkliha köögiviljade ja ubadega

on kooslus, millel on alati olemas oma kindel austajaskond. Hästi põneva lõppviimistluse saab

hautisele anda lõpus lisatud tumeda šokolaadiga. Maitse muutub sellest tummisemaks ja šokolaad

sobitub maitsekombinatsiooniga veatult.

Kogus: 4-6-le

1 sibul, hakituna

1 punane paprika, tükeldatuna

2 küüslauguküünt, hakituna

1 tšillipipart, hakituna või 1 tl tšillipulbrit

1 tl jahvatatud paprikat

1 tl jahvatatud vürtsköömneid

500 g veise hakkliha

3 dl veisepuljongit

400 g purustatud tomateid

2 sl tomatipastat

1 tl suhkrut

400 g purk punaseid ube

Soovi korral paar tükki tumedat šokolaadi

Õli praadimiseks

Värsket peterselli või koriandrit

Soola ja pipart

Serveerimiseks aurutatud riisi

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ja prae sibulat mõned minutid. Lisa küüslauk, paprika,

tšillipipar ja vürtsid ning kuumuta pannitäit segades umbkaudu 5 minutit. Lisa pannile hakkliha ja

pruunista, kuni hakkliha on värvi muutnud. Töötle pannilabida abil hakkliha peenemaks. Lisa pannile

kuum puljong, purustatud tomatid ja tomatipasta. Lase keema tõusta ja maitsesta siis pannitäis

soola, pipra ja tibakese suhkruga. Lase vaiksel tulel podiseda umbes 20 minutit aeg-ajalt segades.

Kurna purgitäis ube ja lisa ka need hautisesse. Lase keema tõusta ja hauta veel kümmekond minutit.

Kui kaste tundub liiga kuiv, võid lisada veidi vett. Maitsesta lõplikult ja kui soovid põnevat

maitsenüanssi lisada, lase paar tükki tumedat šokolaadi hautise sisse sulada. Serveerides paku juurde

aurutatud riisi ja viimistle hautis värske hakitud peterselli või koriandriga.

Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept1220


Argiõhtusse sobiv täistaimne tomatine kikerhernesupp

Parajalt magusvürtsine, soojendav ja täiesti taimne ehk siis ka vegantoitujatele sobilik

kikerhernesupp on maitsev kausitäis, mis valmib tõeliselt kiirelt. Sobib hästi kiireks argiõhtuks, kui

pole mahti pikalt toiduvalmistamisega tegeleda. Seepärast tasub koduses majapidamises käepärast

hoida köögiviljapuljongit, purgitäit kikerherneid ja konservtomateid. Nii saab mõne minutiga

valmistada maitsva soojendava supi. Vürtsköömned annavad supile mõnusalt sügava vürtsise maitse,

samas võid aga maitsevürtse ise oma eelistuste järgi siia supp kombineerida.

Kogus: 4-le

1 sibul, hakituna

2 vart sellerit, hakituna

1-2 tl jahvatatud vürtsköömneid

½ tl jahvatatud tšillit

750 ml aedviljapuljongit

400 g purk purustatud tomateid

400 g kikerherneid, nõrutatuna

Oliiviõli

Veidi sidrunimahla

Soola ja pipart

Suhkrut, vajadusel

Värsket hakitud peterselli ja/või koriandrit

Kuumuta potis õli ning hauta vaiksel kuumusel aeg-ajalt segades sibulat ja sellerit umbes kümme

minutit, kuni need on läbipaistvad ja pehmed. Lisa vürtsköömned ja jahvatatud tšilli ja kuumuta õlis

läbi, kuni need aromaatseks muutuvad. Kalla juurde puljong, purustatud tomatid ja kikerherned.

Lase keema tõusta ja keeda vaiksel tulel umbkaudu 7-8 minutit. Maitsesta soola, pipra, sidrunimahla

ja suhkruga. Serveerides puista peale värsket hakitud peterselli ja/või koriandrit.

Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept1120



Kreemine singipasta sulatatud juustu kastmega

See pastaroog on ülimalt lihtne ja üsna eestipäraseks mugandatud. Klassikalisest karbonaara
kastmest inspireeritud, kuid oluliselt lihtsama valmistuskäiguga pastaroog on üsna kindla peale nii
laste kui ka suurte lemmikuks. Kastmes võid katsetada erinevaid sulatatud juustusid – igaüks annab
kastmele pisut omanäolise maitse.
Kogus: 4-le
2-3 küünt küüslauku, hakituna
100 g peekonit, tükeldatuna
2 dl 35%-list koort
200 g sulatatud juustu (nt Merevaik)
riivitud parmesani juustu (nt Forte)
soola, pipart
Värsket basiilikut
oliiviõli
400 g tagliatellet (võimalusel eelista värsket pastat)
Kuumuta pann keskmisel kuumusel, pane pannile sorts oliiviõli ja kuumuta hakitud küüslauku veidi
aega. Jälgi kindlasti, et kõrbema ei läheks, siis muutub küüslauk mõruks. Lisa tükeldatud peekon ja
lase rasval välja sulada, kalla peale koor ja lase veidi podiseda. Lisa sulatatud juust, basiilik, maitsesta
soola ja pipraga ning kuumuta veel mõned minutid.
Kastme valmistamise ajal pane soolaga maitsestatud vette keema pasta ja keeda ca 1 minut vähem,
kui pakil märgitud. Kui pasta on keenud, kurna ja sega kastmega. Jäta igaks juhuks veidi
pastakeeduvett potti, kui lõpptulemus peaks liiga kuiv olema. Pastakeeduvee abil saab kastme
paksust parajaks timmida.
Tõsta pasta taldrikule, lisa riivitud parmesani ja väiksemaks rebitud basiilikut. Söö koheselt
Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept1120


Kiluleib hernekreemiga

Tavapärasele klassikalisele kiluleivale vahelduseks võib mustale leivale sättida erkrohelisel hernekreemil serveeritud vürtsikilu. Veidi eksootilist maitset võib anda hernekreemile tibakese wasabi või hoopis wakame vetika lisamisega. Nii saab kokku mõnusalt särtsakas kosmopoliitne erkroheline suutäis, mis sobib hästi uuenenud aega sümboliseerima.

Kogus: 8 suupistet

2 viilu kandilist musta leiba, neljaks lõigatuna

200 g rohelisi herneid (külmutatuna)
2 sl võid või toorjuustu
Veidi soola
Tibake wasabit (soovi korral)
8 vürtsikilufileed
4 vutimuna, keedetuna
Veidi õli
Viimistlemiseks wasabi vetikat, hernevõrseid või hakitud murulauku, soovi korral lõika musta leiva viil neljaks ruudukujuliseks suupisteks. Võid ka väikese klaasiga lõigata rattad. Piserda leiba tibakese õliga ja rösti ahjus 200 kraadi juures mõned minutid, kuni leivad on krõbeda kooriku saanud.
Tõsta ahjust ja jahuta. Vahepeal valmista hernekreem. Selleks keeda soolaga maitsestatud vees herneid mõni minut. Kurna sõelal, jahuta külma vee all ja tõsta siis purustajasse. Lisa või või toorjuust, sool ja wasabi ja töötle ühtlaseks kreemiks. Kui kreem on liiga vedel, tõsta veidikeseks ajaks külmkappi tahenema. Kui soovid eriti kreemist tulemust, võid hernekreemi läbi sõela ajada. Tõsta kas lusikaga või pritsi pritskoti abil hernekreem leibadele.
Säti igale leivale veel puhastatud kilufilee ja sinna peale tõsta kooritud ja poolitatud vutimunad. Viimistle mõne keeru musta pipraga ja soovi korral säti peale kas wasabit, hernevõrseid või hakitud murulauku.
Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=kiluleib


EV aastapäeva kamamisu ehk õhuline tiramisu kamaga

Tiramisu on itaallaste kingitus maailmale. Õhuline ja maitsemeeli hellitav maius, mis oma olemuselt on tegelikult midagi meie küpsisetordi laadset ehk siis valmistuskäik on väga lihtne. Eripäraseks teeb tiramisu õhulisus ja selle võtmeks on õhulised ladyfinger küpsised ning vahekihiks õrn mascarpone kreem, mis kohviga immutatud küpsistega kelmikalt flirtima hakkab. Väikeste mugandustega saab selle Itaalia klassiku ka Eesti köögi jaoks sobivaks kohandada. Kreemile võib lisada pisut kamajahu ja küpsiste immutamiseks meie oma Vana Tallinna likööri. Sellised eestipärased mugandused muudavad koogi maitse väga mõnusaks ja igati ka Eesti Vabariigi sünnipäevalauda kaunistama sobivaks.

Kogus: 8-10-le

24 savoiardi küpsist

3x50 ml hästi kanget kohvi

3-4 sl Vana Tallinna likööri

2 dl 35%-list koort

200 g mascarponet või toorjuustu, toasoojana

2 muna, kollane ja valge eraldatud

3 sl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

2 sl rukkikama

Kakaopulbrit pealeraputamiseks

Rukkilille kroonlehti

Valmista kange kohv ja sega sinna sisse Vana Tallinna liköör.

Vahusta ühes kausis vahukoor. Teises kausis vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga. Vahustamise lõpupoole lisa suhkur ja vahusta munavalged kohevaks tugevaks vahuks. Vispelda munakollased lahti. Kalla mascarpone kaussi ja töötle vispli või mikseriga ühtlaseks kreemiks. Lisa vahukoor, munakollane ja kama. Sega läbi. Viimasena lisa munavalgevaht ja õrnalt alt üles tõsta sega mass ühtlaseks õhuliseks vahuks.

Kasta küpsiseid kiirelt kohvi-likööri segusse ja pooled küpsised serveerimisvaagnale. Kui soovid ruudukujulist kooki, siis lao 12 küpsist üksteise kõrvale.

Kalla pool toorjuustu-kamavahust küpsisetele ja lao sinna peale siis ülejäänud kohvi-likööri sisse tõstetud küpsised. Kalla peale ülejäänud vaht. Puista läbi sõela peale toorkakaod ja soovi korral ka rukkilille kroonlehti. Lase vähemalt paar tundi seista, et maitsed ühtlustuksid.
Retsepti koostisosad leiad siit:https://www.barbora.ee/otsing?q=kamamisu


Laimitort kondenspiimaga

Tegemist klassikalise puruküpsise põhjaga ja rikkaliku kreemise magusa-hapu kooslust pakkuva

täidisega koogiga. Koogi eeliseks on valmistamise lihtsus ja kiirus ehk siis teisisõnu võib kooki

nimetada ka 15-minuti koogiks. Selline kook sobib hästi ka sõbrapäeval maiustamiseks – laimihapu ja

kondenspiimamagus maitse koos ühte kooki kombineerituna annavad tulemuseks igati nauditava

elamuse.

Kogus: 8-10-le (20-22 cm läbimõõduga koogivormi jaoks)

200 g Digestive küpsiseid

50 g võid

1 purk ehk 385 g magusat kondenspiima

1,5 dl paksemat hapukoort või toorjuustu

2 -3 laimi mahl

1 laimi riivitud koor

Vahukoort ja laimiviile kaunistamiseks

Kuumuta ahi 180 kraadini. Purusta köögikombainis küpsised ning sega need sulatatud võiga. Suru

purutainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva küpsetusvormi (sobib väiksemat sorti

koogvorm 20-22 cm läbimõõduga) põhjale ja küpseta ahjus 6-8 minutit, kuni põhi hakkab kergelt

pruunistuma.

Sega omavahel täidise ained – kondenspiim, hapukoor, laimimahl ja –koor. Kalla eelküpsetatud

põhjale ning aseta ahju umbes 8-10 minutiks, kuni väikesed augud hakkavad koogi pinnale tekkima.

Ära pruunista. Enne serveerimist jahuta kook korralikult maha. Garneeri vahukoore ja

laimisektoritega.
Retsepti autor: Tuuli Mathisen
Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept720


Vegan hommikuvõileib tomatimäärde ja taimse juustuga

Hästi lihtsa vaevaga valmivad hommikusöögileivad, mis täistaimsed ehk sobivad ka veganitele, kuid
maitsevad hästi ka omnivooridele. Mahlane ja maitseküllane tomatimääre aitab krõbeda ciabatta ja
tummise juustuviilu mõnusaks maitsekooskõlaks vormistada.
Kogus: 1-le
2 viilu ciabattat
Veidi oliiviõli
4 sl Green Story taimset tomatimääret
2 viilu VioLife taimset juustu
Ploomtomateid, viilutatuna
Värsket basiilikut
Lõika ciabattast viilud ja rösti neid oliiviõli sees kuumal pannil kuni pealispind on krõbe. Võid
kasutada ka rösterit. Määri ciabattale tomatimääret ja aseta sellele siis juustuviil. Viimistle tomativiilu
ja värske basiilikuga.
Retsepti autor: Tuuli Mathisen
Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept620


Tom Kha ehk aasiapärane kanasupp kookospiimaga

Aasiapäraste maitsenüanssidega kreemise ja maitseküllase supi valmistamine on lihtsam kui arvata
oskad, kui kasutad valmiskujul müüdavat Tom Kha pastat. Seda kasutades on supi valmistamine
lihtne nagu lapsemäng ja koostisosad on ka kõik hõlpsasti leitavad. Siin retseptis on toodud kanaga
supi variant, aga kui tahad taimset suppi teha, jäta lihtsalt kana lisamata või kasuta selle asemel
tofut, rohelisi ube, brokolit või muud meelepärast. Supile võid lisandiks pakkuda aurutatud basmati
riisi.
Kogus: 4-le
10 cm jupp porrut, viilutatuna
Väike jupp ingverit, tükeldatuna
1 purk Thai Choice Tom Kha supipastat
5 dl vett
300 g kanafileed, tükeldatuna
200 g šampinjone, tükeldatuna
12 kirsstomatit, tükeldatuna
400 ml purk kookospiima
Veidi õli, praadimiseks
Serveerimiseks laimimahla
Värsket koriandrit
Kuumuta potipõhjas veidi õli ning hauta porru ja ingver mõne minuti jooksul läbi. Kalla potti vesi,
kuumuta keemiseni ja lisa siis supipasta. Lahusta supipasta vees ja lisa siis tükeldatud kana, seened ja
tomatid. Keeda mõned minutid kuni kanatükid on läbi küpsenud. Kalla juurde.
Retsepti autor: Tuuli Mathisen
Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept520


Maisipaneeringus kananagitsad

Maisipaneeringus kananagitsad on üks neist toitudest, mida ei jää peaaegu kunagi üle. Põhjus on

lihtne – värskelt pannil praetud krõbeda maisipaneeringuga ja mahlase sisuga nagitsad on lihtsalt nii

head, et käsi hakkab justkui iseenesest taldrikult lisa võtma. Paneeringuks on neil nagitsatel tavalised

maisist hommikuhelbed, mis on pisut peenemaks jahvatatud. Maisihelbeid valides jälgi, et tegemist

oleks magustamata maisihelvestega. Sellised nagitsad sobivad hästi nii argiõhtusse,

pühapäevalõunaks, aga ka külaliste võõrustamiseks lauale sättida. Keefiris või jogurtis kanaliha

marineerimine teeb liha imeliselt mahlaseks ja võimalusel jäta kanaliha sinna marineerima üle öö. Kui

on aga vaja nagitsad kiiremalt valmis teha, piisab ka mõnest tunnist. Kui armastad vürtsikamat

varianti, võid maisipaneeringusse segada kas karripulbrit, cayenne´i pipart või pakkuda nagitsate

juurde magusat tšillikastet.

Kogus: 4-le

2 broilerifileed, tükeldatuna

1 dl maitsestamata jogurtit või keefiri

2-3 dl mittemagusaid maisihelbeid

Soola ja pipart

praadimiseks õli või õli/või segu

Serveerimiseks ketšupit, majoneesi või muud meelepärast kastet

Lõika kanafilee pikkupidi kas kaheks või kolmeks ribaks (sõltuvalt filee suurusest) ning siis ristipidi

suupärasteks tükkideks. Pane kanafilee tükid kaussi ning sega kas maitsestamata jogurtiga või

keefiriga läbi. Jäta seisma soovitavalt üleöö. Järgmisel päeval alusta sellest, et purusta

köögikombainis maisihelbed. Ära päris jahuks lase, väikesed maisihelveste tükid jäävad hamba all

mõnusalt krõbedad. Kalla maisihelbepuru kaussi või taldrikule ning sega juurde veidi soola ja pipart.

Veereta kanafilee tükke maisipaneeringus ning suru niipalju paneeringut külge, kui võimalik.

Kuumuta pannil õli ning prae üsna rohkes õlis kananagitsaid seni, kuni nad on kaunilt kuldpruunid.

Tõsta pannilt küpsetuspaberile nõrguma.


Retsepti autor: Tuuli Mathisen

Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept420

Lihtne ja kiire köögiviljasupp minipelmeenidega

Kui soovid argiõhtul midagi isetehtut, kiiresti valmivat ja kogu pere rahulolust mõmisema panevat süüa, siis see minipelmeenide ja köögiviljadega supp on midagi just sinu jaoks. Vaid mõned lihtsad kättesaadavad ja rahakotisõbralikud koostisosad, vähem kui pool tunnikest ja supp ongi valmis. Supis kasutamiseks sobivad hästi just minipelmeenid, mis jäävad mõnusalt suupärased ja supilusikaga koos köögiviljadega haaramiseks täpselt parajad. Loomulikult võib teha ka suuremate pelmeenidega, see on juba igaühe enda valik. Vastavalt pelmeenide suurusele tuleks siis keetmise aeg parajaks sättida, et sügavkülmast võetud pelmeenid jõuaksid kuumas leemes ilusti läbi küpseda.

Kogus: 4-le

2 porgandit, tükeldatuna

10 cm jupp porrut, viilutatuna

30 g võid

1 l kana- või köögiviljapuljongit (Nt Nature Compagnie)

2 tk suuremat või 3 keskmise suurusega kartulit, tükeldatuna

300 g minipelmeene

värsket tilli hakituna

soola ja pipart

Serveerimiseks hapukoort

Sulata paksupõhjalise poti põhjas keskmisel kuumusel või ning hauta siis porgandit ja porrut 7-10 minutit. Lisa potti puljong ja lase keema tõusta. Keeda mõned minutid ja lisa siis potti kartul. Keeda, kuni kartul on peaaegu pehme ja lisa siis pelmeenid. Keeda umbes 5 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Serveerides puista peale värsket hakitud tilli ja paku juurde hapukoort.

Retsepti autor: Tuuli Mathisen

Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept12020

Vahuveinitarretis mandariini ja marjadega

Aastavahetuse aeg on kohe käes ja seega on põhjust ka toidulaud pisut pidulikumaks sättida. Selliseks puhuks sobib valmistada igati tähtpäeva väärilise vahuveinitarretise, mida saab ilmestada värskete marjade ja mandariiniga. Nii saad tulemuseks hõrgu ja õhulise olemisega magusroa. Sellist tarretist võid teha kas erinevate vahuveinide – šampanja, prosecco, cava – või kui soovid ka pere noorimatele sobivat tarretist, valmista see hoopis alkoholivabast vahuveinist. Vastavalt sellele, kas hindad kuivemat või pisut magusamat vahuveini, vali kas kuiv või magus/poolmagus mulliga jook. Marju ja puuvilju võid tarretise sisse sättida aga oma eelistuste järgi või siis piiluda sügavkülmikusse ja võtta sealt suvel sinna talve ootama pandud marju. Tarretise tardumiseks arvesta vähemalt nelja tunniga.

Vahuveinitarretis mandariini ja marjadega

Kogus: 6-le

6 dl vahuveini (cava, prosecco, šampanja)

7 lehte želatiini

3 mandariini, kelmed eraldatuna

Paar peotäit erinevaid marju (nt vaarikad, pohlad, mustikad)

1 dl suhkrusiirupit, soovi korral

Tõsta želatiinilehed külma vette. Kuumuta potis ca 1 dl vahuveini. Nõruta želatiinilehed kuivemaks ja tõsta siis kuuma vahuveini sisse. Sega, kuni želatiin on täielikult lahustunud. Kui soovid pisut magusamat tarretist, lisa sinna ka suhkrusiirup. Sega läbi ja lisa siis pidevalt segades ülejäänud vahuvein.

Jaota pokaalide vahel kelmetest puhastatud mandariinitükid ja marjad. Jaota vahuveini-želatiinisegu pokaalide vahel. Tõsta külmikusse tarduma vähemalt neljaks tunniks.

Serveerides võid juurde pakkuda kas vahukoort või vanillijäätist.


Retsepti autor: Tuuli Mathisen

Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept5319


Pisut pidulikum peedi-heeringasalat

Pühade ja pidude hooaeg on käes ja lisaks rammusale seapraele või magusatele kookidele võib
pidulauale sättida ka pisut pidulikumas vormistuses kartuli-peedi-heeringasalatit. Hea lihtne
valmistada ja maitseb igati pühade vääriliselt. Peet ja heeringas aitavad salati muuta
tervisesõbralikuks valikuks. Meie rahvusköögi üheks alustalaks olev heeringas on heaks valikuks kui
tahad oma südame-veresoonkonna hea tervise eest hoolt kanda. Heeringas sisaldab suures koguses
D-vitamiini, millel on oluline roll luustiku kaltsiumi reguleerimisel. Heeringas sisaldab ka
märkimisväärses koguses kalaõli ja kui päevane kalaõli soovitatav kogus on 1,2 g, siis ühes heeringas
on tervelt 13 g kalaõli. Lisaks sellele aitab soolakas heeringas peedi ja kartuliga kooskõlas selle lihtsa
kuid maitsva salati igati peolaua vääriliseks muuta.

Kogus: 4-le

2-3 keedetud kartulit, tükeldatuna
2 väiksemat või 1 suurem peet, tükeldatuna
150 g heeringafileed
100 g marineeritud kurki
1 sibul, poolratastena
100 g hapukoort
50 g majoneesi
Rohelist sibulat, hakituna
Soola ja pipart
Veidi sinepit ja/või mädarõigast

Tükelda kartul, peet, heeringas, kurk ja sibul. Sega omavahel hapukoor ja majonees. Maitsesta soola,
pipra ja sinepi ja/või mädarõikaga. Jaota portsjoniteks. Puista peale värsket hakitud rohelist sibulat.
Paku juurde näkileiba või leivaõhikuid.

Retsepti autor: Tuuli Mathisen

Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept5219


Barbora luksuslik krevetisalat kalamarjaga

Jõulud on kohe ukse ees ja seepärast võib end ka veidi rohkem heade roogadega hellitada. Kes vähegi kala- ja mereannisõber, see teab kindlasti ka, kuivõrd mõnus ja maitsev on krevetisalat. Ja kui sinna veel lisaks sättida pisut kalamarja, ongi tegemist juba tõelise piduroaga. Krevetid, nagu ka teised koorikloomad, on väärtuslikud valgu, seleeni ja ka B-12 vitamiini allikad. Krevettides on ka palju rauda ja fosforit. Krevettide söömine aitab vähendada LDL (halva) kolesterooli taset ja tõsta HDL (hea) kolesterooli taset. Muide, kas teadsid, et krevetid on ka antioksüdantse toimega, kuna nad sisaldavad ka astanksantiini ehk karotenoidi, mis lahti seletatuna ongi võimas antioksüdant. Kui sööd koorega krevette või muid koorikloomi, keeda järelejäänud kestadest hiljem puljong, kuna koorikloomade kestad sisaldavad glükosamiini, mis on kasulik meie liigesetele.


Seega, lisaks sellele, et kreveti-kalamarjasalat on lihtsalt väga maitsev, aitab see ka su keha mitmete oluliste ja väga vajalike vitamiinide ja mineraalainetega varustada ning lisaks on ka madala kalorsusega ning väga maitsev.


Kogus: 4-le

400 g puhastatud ja keedetud krevette (sügavkülmutatuna)

100 g lõhe- või forellimarja

1 šalottsibul, hästi peeneks hakituna

1 dl majoneesi

Värsket tilli, hakituna

Veidi sidrunimahla

Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart


Kui kasutad külmutatud krevette, tõsta need eelmisel õhtul tavalisse külmikusse sulama. Aeglaselt sulanud krevetid jäävad mahlasemad, kui kiirelt sulatatud. Kurna sulanud vedelik sõelal ja tõsta siis krevetid kaussi. Lisa kalamari, hakitud sibul, majonees ja värske till. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Serveeri röstitud saial või pehmel värskel pagarisaial.

Retsepti autor: Tuuli Mathisen

Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept5119


Meega ricottakreem mandariinikastme ja pistaatsiapähklitega


Jõuluootuse aja juurde kuuluvad kindlasti mandariinid. Mandariinid on praegu mahlased ja magusad. Mandariine tasub süüa, sest praegusel ajal, kui levivad ka erinevad viirused, aitavad vitamiine täis mandariinid meie immuunsüsteemi tugevdada. Lisaks vitamiinidele on mandariinid pungil veel mikro- ja makrotoitainetest, antioksüdantidest ning on muuhulgas ka bakteritsiidse toimega ehk pidurdavad pärmseente vohamist.

Kui mandariine on niisama juba piisavalt söödud, võib neist kuldkollastest viljadest ka maitsva mandariinikastme teha. Siin magusroas on mandariinikaste sätitud ricotta kohupiimast valmistatud kreemile ning kirsiks tordil on erkrohelised krõmpsuvad pistaatsiapähklid. Sellist magustoitu sobib nautida nii argipäeval kui sättida ka pidulikule jõululauale.

Kogus: 2-le

200 g ricotta kohupiima

1-2 sl vedelat mett

2 sl Kreeka jogurtit

1 tl vanillisuhkrut

Pistaatsiapähkleid, jämedalt hakituna

Mandariinikaste:

2 dl värskelt pressitud mandariinimahla või apelsinimahla

2 mandariini, kelmed eemaldatud

2 sl suhkrut

1 tl maisitärklist

Veidi Vana Tallinna likööri (soovi korral)

Tõsta ricotta kohupiim koos jogurti, mee ja vanillisuhkruga purustajasse või köögikombaini. Töötle paari minuti jooksul ühtlaseks kreemjaks massiks. Tõsta pokaalidesse.

Valmista mandariinikaste. Selleks kuumuta kastrulis mandariinimahl koos suhkruga keemiseni. Sega tärklis väikese koguse veega ja kalla siis kastrulisse. Kuumuta pidevalt segades, kuni kaste pakseneb ja läbipaistvaks muutub. Tõsta pliidilt, jahuta veidi ja lisa siis soovi korral liköör ning tükeldatud mandariinisektorid. Tõsta kaste ricottakreemile ja puista peale hakitud pistaatsiapähkleid.


Retsepti autor: Tuuli Mathisen

Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept5019


Pisut pidulikumas võtmes kartulipannkoogid hapukoore ja kalamarjaga

Jõulukuul võib toidud ka pisut pidulikumasse vormi sättida. On ju ikkagi advendiaeg! Üheks võimaluseks on valmistada kartulist pisikesi pannkooke ja neid siis hapukoore ja kalamarjaga serveerida. Meie armas kartul on kohati tänamatult vähe tähelepanu saanud ja tegelikult on tegemist igati mõistliku ja tervisesõbraliku valikuga. Kas teadsid näiteks, et kartul on väärtuslikuks kaaliumiallikaks? Üks keskmise suurusega kartul katab pool sinu päevasest kaaliumivajadusest. Lisaks sellele on kartuli kiudainerikas vili, mis aitab sinu seedimist vilkana hoida. Kartulis on ka palju magneesiumi ning B6 vitamiine, mis aitavad tagada sinu keha hea töövõime ning on olulised tasakaalustatud toitumise seisukohalt. Kartulipannkooke koos kalamarja ja kalaga süües tagad ka selle, et omega-3 rasvhapete tasakaal kehas piisav oleks. Lisaks sellele on see lihtsalt väga maitsev suutäis.

Kogus: 2-le

300 g kartuleid (või 300 g valmis kartulipüreed)
Võid
Soola ja pipart
1 muna
1 sl spelta- või tavalist nisujahu (vajadusel ka rohkem)
Hakitud värsket tilli või murulauku

Õli praadimiseks

Serveerimiseks hapukoort, kalamarja, hakitud värsket tilli või murulauku, soolatud või külmsuitsutatud lõhet või forelli.

Keeda kartuleid soolaga maitsestatud vees kuni need on pehmed. Kurna ja tambi siis pudruks. Lisa võid ja maitsesta soola-pipraga. Jahuta. Lisa kartulipüreele 1 muna ja esmalt 1 sl spelta- või tavalist nisujahu. Lisa ka hakitud ürte. Sega kõik läbi. Kui tainas tundub liiga vedel, võid veel veidi jahu lisada.  Kuumuta pannil õli ja tõsta siis teelusikatäite kaupa pannile tainast väikesed pätsikesed. Prae mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta pannilt, jahuta veidi ja serveeri siis hapukoore, kalamarja, värske hakitud tilli või murulaugu ja soovi korral ka külmsuitsu- või soolalõhega. 

Retsepti autor: Tuuli Mathisen
Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsept31219

Kartuli, heeringa ja kodujuustusalat keedetud munaga

See salat on midagi hästi lihtsat ja samas alati toimivat neile, kes heeringast lugu peavad. Heeringas kuulub Eesti köögi juurde ja siin ei ole vist kellelgi vastuväiteid. Kas aga teadsid, et heeringas ei ole mitte ainult tõhus soolane suutäis, vaid on ka väga väärtuslikuks kvaliteetseks valguallikaks, milles on esindatud nii vitamiin B12, D-vitamiini kui ka omega-3 rasvahappeid. Liisaks võib nimetada veel mineraalainetest seleeni ja rauda. Kõik need ained on olulised keha normaalseks funktsioneerimiseks ja hästi toimivaks ainevahetuseks. Näiteks on heeringas sisalduv seleen on looduslik ja väga tõhus antioksüdant. Heeringas on ka ohtralt omega-3 rasvhappeid. Nende rasvhapete piisav kogus on oluline nii üldise tervise kui eriti südame-veresoonkonna hea tervise tagamiseks. Piisav kogus omega-3 rasvhappeid aitab kehas kontrolli all hoida põletikulisi protsesse ja on seetõttu oluline viiruste hooajal heas töökorras immuunsüsteemi tagamiseks.

Kombineeri heeringas üheks tõhusaks ja toitvaks salatiks koos keedetud kartuli, muna, kodujuustu, sibula ja kergelt sidruniga marineeritud värske kurgiga. Juurde paku krõbedaks röstitud musta leiba ja midagi mõnusamat on keeruline ette kujutada.

Kogus: 2-le

200 g kodujuustu

200 g heeringafileed

2 kartulit, keedetuna

1 punane sibul, õhukeste poolratastena

2 muna, keedetuna

2 lühikest kurki, õhukeste laastudena (kasuta kartulikoorimisnuga)

Salatirohelist

Veidi hapukoort

Värsket tilli

Soola ja pipart

Serveerimiseks näkileiba või leivatšipse

Soovi korral hapukoort või majoneesi.

Alusta esmalt kurgisalati valmistamisest. Selleks tõmba kartulikoorimisnoaga kurgist õhukesed ribad. Tõsta need kaussi, puista peale hakitud värsket tilli, soola ja sidrunimahla. Jäta veidikeseks seisma.

Keeda mune 5-6 minutit, kuni need on poolpehmed. Tükelda heeringas, kartul ja sibul.

Säti taldrikule salatirohelist. Sinna paele jaota kodujuust, heeringas, kartulid, poolitatud muna ja sibul. Säti taldrikule ka kurgisalat. Puista kõik üle hakitud tilliga, maitsesta soola ja pipraga ning serveeri kohe.

Soovi korral võid juurde pakkuda hapukoort või majoneesi.


Retsepti autor: Tuuli Mathisen
Retsepti koostisosad leiad siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=retsepto


Vitamiinipommist hapukapsasalat pomelo ja granaatõunaseemnetega

Pealetungival viiruste hooajal tuleb teha pisut täiendavaid pingutusi, et keha vastupanuvõimet turgutada ja immuunsüsteemi heas töökorras hoida. Heaks nipiks on sellisel ajal võimalikult palju C-vitamiini sisaldavaid toite tarbida ning kindlasti võiks igapäevasele toidulauale kuuluda ka probiootilised toidud. Meie oma hapukapsas on üheks selliseks imerohuks, mis aitab tänu piimhappebakteritele meie oma keha häid baktereid võitlusvalmina hoida. Teatavast on hästi toimiva immuunsüsteemi üheks võtmesõnaks hea tervise juures olev bakterite koloonia, kes siis haigustekitajaga võitlema peavad asuma, kui viirused ründavad. Kuumutamata kujul hapukapsast süües lisad oma toidulauale probiootilisi baktreid, kes toetavad sinu kehaomaseid soolebaktereid. C-vitamiinist pungil pomelo ja granaatõun lisavad omalt poolt veel korraliku vitamiinilaksu ja nii võid kindel olla, et iga viirus sind küll murda ei suuda. 
Kogus: 4-le
500 g hapukapsast
1 pomelo
1 punane greip
1 granaatõun
2 sl vedelat mett
3 sl oliiviõli
Puhasta pomelo ja greip kelmetest ja tükelda suupärasteks tükkideks. Puhasta granaatõun seemnetest. Tõsta kaussi hapukapsas, pomelo ja greip. Sega omavahel mesi ja oliiviõli ja kalla siis salatile peale. Sega läbi ja maitsesta lõplikult. Vastavalt sellele, kui hapu on hapukapsas lisa mett. Magus maitse aitab haput maitset tasakaalu sättida. 

Retsepti autor: Tuuli Mathiisen
Retsepti koostisosad saad osta siit: https://www.barbora.ee/otsing?q=salatiretsept

Toekas võileib kodujuustu, krevettide ja värske kurgiga

Vahel võib võileib olla kergema eine rollis, kui kiirel päeval ei ole mahti suurt pannitäit toitu valmistada või soovid lihtsalt toitvat vahepala. Siin einevõileivas annab kodujuustule lisamaitset värske kurk ja hakitud till, kreemisust lisab majonees ja kirsiks tordil on mahlane krevett. Selline võileib sobib hästi õhtusöögiks, kui see on nihkunud liiga hiliseks ja ei soovi enam süsivesikuterohket einet süüa. Nii kodujuust kui krevetid on süsivesikuvaesed ja valgurikkad toidud. Kodujuustu happeline keskkond aitab samas valke paremini seedida. Kodujuustust saad ka kaltsiumi, samas kui krevetid varustavad su keha oomega-3 rasvhapetega, mis on südame-veresoonkonna heaks terviseks üliolulised. 

Kogus: 1-le

100-150 g kodujuustu
1-2 sl majoneesi või hapukoort, soovi korral
1 lühike kurk, tükeldatuna
Värsket tilli, hakituna
1 viil tumedat rukkileiba 
100 g krevetisabasid, koorituna (võiks olla see toode https://www.barbora.ee/toode/kulm-keed-krevetid-30-40-fish-port-225-g)
1-2 küüslauguküünt, tükeldatuna
Oliiviõli
Soola ja pipart
Sega kodujuust hapukoore või majoneesi ning tükeldatud värske kurgi ja tilliga. Soovi korral maitseta soolaga. Tõsta kõrvale. Rösti leib rösteris krõbedaks. Tõsta leivale kodujuustu-kurgi salat. 
Kuumuta pannil oliiviõli, viska sinna sisse tükeldatud küüslauk ja kuumuta küüslauguses õlis kiirelt krevetisabasid, kuni nad on läbi kuumenenud. Tõsta pannilt, nõruta üleliigne rasv, maitsesta soola ja pipraga ning säti kodujuustuleibadele. Serveeri kohe. 
Retsepti autor: Tuuli Mathisen


Barbora puuviljasalat
Pole lihtsamat moodust oma keha töökorras hoida ja viirushaigusi ennetada, kui hoolitseda selle eest, et igapäevases toidus oleks piisavalt vitamiine. Meie toidulauale peaksid kuuluma erinevad värvilised puu- ja köögiviljad ja mida suurem on nende variatiivsus, seda parem, sest erinevad viljad sisaldavad erinevaid vitamiine.
Hetkel on parasjagu hurmaa, viinamarjade ja granaatõunte hooaeg. Need viljad on täisküpsed ning seega magusad ja mahlased. Seetõttu tasuks neid evilju süüa igapäevaselt ja erinevaid puuvilju ning marju omavahel kombineerides.
Üheks nutikaks nipiks on valmistada puuviljasalatit, mille maitseid saab siis mõnusaks koosluseks tuunida laimimahla, õhetava mündi ja magusa mee toel. Sellist puuviljasalatit sobib süüa niisama või lisada soovi korral kas siis jogurtit, kohupiima või jäätist. Mõnus ja maitsev on see igal juhul. Siia salatisse sobib kombineerida erinevaid hooajalisi vilju – lisaks neile, mis siin retseptis toodud ka õuna, pirni, banaani, melonit, apelsini, greipi, arbuusi, jõhvikaid, pohli, maasikaid, vaarikaid või muud meelepärast.
VAJALIKUD KOOSTISOSAD LEIAD SIIT:
Autor: Tuuli Mathisen


Kuumuta pannil õli. Tõsta horisontaalselt poolitatud ehk õhemaks lõigatud kanafilee kuumale pannile ja prae mõlemalt poolt kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga. Veendu, et filee on läbi küpsenud. Selleks võid kõige paksemasse osasse noaga väikese lõike teha. Eralduma peaks värvitut läbipaistvat mahla. Kui lihamahl on roosa, küpseta fileed veel veidi aega. Tõsta kõrvale ja piserda soovi korral peale veidi sidrunimahla. Hoia soojas. 
Salati valmistamiseks sega kausis tükeldatud jääsalat, kurk, kirsstomatid ja redis. Sega salativiljad oma lemmiku salatikastmega. Jaga taldrikute vahel.  Tõsta peale kodujuust. Lõika kanafilee ribadeks ja tõsta salatitaldrikule. Viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga ja väiksemaks rebitud basiilikuga. Serveeri kohe. 
VAJALIKUD KOOSTISOSAD LEIAD SIIT:
Autor: Tuuli Mathisen


Sega esmalt kokku salatikaste. Selleks sega mesi sidrunimahla, soola ja pipraga ning nirista siis pidevalt segades juurde oliivõli. 
Sega spinatilehed umbes poole salatikastmega läbi ja säti taldrikule. Lisa taldrikule ka viilutatud hurmaa, punane sibul, granaatõunaseemned, kitsejuust ja pekaanipähklid. Nirista peale ülejäänud salatikaste ja viimistle soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Serveeri kohe.
VAJALIKUD KOOSTISOSAD LEIAD SIIT:
Autor: Tuuli Mathisen 


Kuumuta poti põhjas õli ning hauta hakitud sibulat mõned minutid. Lisa tükeldatud kartul ning õisikuteks eraldatud lillkapsas. Kalla peale kuum puljong, lase keema tõusta, alanda siis kuumust ning keeda umbkaudu 15 minutit, kui köögiviljad on pehmed. Lisa potti spinat ja lase minut-paar supil keeda. Sulata supi sisse lusikatäite kaupa ka sulatatud juust ja sega, kuni juust on sulanud. Püreesta supp blenderis või saumikseriga supp ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga Serveerides puista peale kõrvitsaseemneid.
VAJALIKUD KOOSTISOSAD LEIAD SIIT:
Autor: Tuuli Mathisen


Tursamakasalatiga võileivad
Haki tursamaks, muna, sibul ja avokaado. Sega kõik ühtlaseks. Lisa hakitud tilli ja maitsesta soola ja pipraga. Säti värske või röstitud saia või leivaviilu peale. Soovi korral säti kõige peale veel vutimuna või ka näiteks kurki või tomatit. 
VAJALIKUD KOOSTISOSAD LEIAD SIIT:
Autor: Tuuli Mathisen






Salat pirni, viinamarjade, pistaatsiapähklite ja sinihallitusjuustuga
Sega esmalt kokku salatikaste. Selleks sega omavahel sidrunimahl, mesi, sool ning pipar. Lisa segades oliiviõli kuni moodustub ühtlane kaste. 
Tõsta kaussi rukola, viilutatud pirnid ja viinamarjad. Nirista peale salatikaste ja sega kõik läbi. Tõsta taldrikule või salatikaussi ja lisa sinna ka sinihallitusjuust, pistaatsiapähklid ja jõhvikad. Serveeri kohe.
VAJALIKUD KOOSTISOSAD LEIAD SIIT:
Autor: Tuuli Mathisen




Esmalt rösti paprikad. Selleks puhasta ja poolita paprikad, piserda neid oliiviõliga ning rösti siis eelkuumutatud ahjus 220-230 kraadi juures lõikepind allpool 20-30 minutit, kuni paprikate nahk tumedaks tõmbab. Tõsta ahjust, pane kaussi, kata kauss toidukilega ja jäta umbes 10-ks minutiks seisma. Nii eraldub paprikatelt tumedaks tõmbunud koor ja neid on lihtne koorida. Koori paprikad ja aseta purustajasse või köögikombaini. 
Kui kasutad granaatõunamahla, kuumuta see kastrulis keemiseni, alanda siis kuumust ja keeda vaiksel kuumusel, kuni mahla kogus on vähemalt poole võrra kokku keenud. Jahuta ja lisa siis vajalik kogus röstitud paprikatele. Võid selle asemel kasutada ka valmiskujul granaatõuna kontsentraati Naršarabi või hoopis naturaalselt või sidruniga palsamikreemi. 
Lisa paprikatele ka ülejäänud ained ja töötle mass ühtlaseks. Muhammara peaks jääma pisut tükiline ehk siis ära liialt hoogsalt püreesta, vaid kasuta pigem „pulse“ režiimi. Maitsesta määre soolaga ja vajadusel lisa sidrunimahla või granaatõunamahla kontsentraati, kui magusat maitset napib. 
Serveeri erinevate krõbeleibade, soolaste küpsiste või ka tükeldatud köögiviljadega. Säilita jahedas. 
OSTA KOOSTISOSAD SIIT:
Autor: Tuuli Mathisen





FOTOKONKURSS

Kampaania tingimused:

Kampaania periood: 17.09.2019 - 20.10.2019

Auhind on 100€ ostukorv Barborast

Mis tegema peab?

- Kasuta kampaania perioodil Barbora teenust

- Tee Barbora kogemusest üks pilt (lähene loovalt, mida rohkem emotsiooni seda parem)

- Lae oma pilt kampaania postituse kommentaari Barbora Facebookis või saada oma pilt: foto@barbora.ee e-mailile.

- Postita pilt oma sotsiaalmeedias (Facebook või Instagram) ja lisa häshtag #BarboraLifestyle ning selleks, et ka meie seda pilti näeksime lisa ka link @barbora.ee

- Võta sugulased, sõbrad, tuttavad ja võõrad omale appi ning hakka oma pildile (kommentaarile) “like” koguma.

- 25.10.2019, kell 12:00 lööme hääled (like’d) lukku ja kuulutame välja võitja

- Võitjaks saab see, kelle pilt kogub kõige enam "meeldimisi" (like).

- 25.10.19 - 27.10.19 võtame võitjaga ühendust, et täpsustada kuidas auhind üle anda. Barbora Facebooki leht: https://www.facebook.com/barboraeesti




Kinkekood saadetakse Teile al 50€ tellimuse saatelehega (saatelehe alumisel real on kirjas teie kinkekood, mida saate kasutada Apollo kinos Ülemiste kinopiletite eest maksmisel).
Kinkekood kehtib ainult Apollo Kino Ülemistes.
Kinkekoodi on võimalik kasutada kinopiletite ostmiseks perioodil 09.09-18.10.19, v.a teisipäevadel ning eriüritustel
Kinkekoodi ei saa kasutada toodete eest tasumiseks ega jagada mitmeks osaks.
Kinkekoodi saavad kasutada ainult Apollo klubilised, kes on ennast enne ostu sooritamist tuvastanud, kas iseteeninduses, kassas ID-kaardiga ja/või „Minu ID“ skännerimisel, kodulehel sisse logimisel oma kasutajatunnusega.
Kinkekoodi kasutamiseks tuleb valida meelepärane seanss ning seejärel piletitüübiks „2=1“. Kinkekoodi realiseerimiseks tuleb kood sisestada vahetult enne tasumise kinnitamist kinkekaardi koodi lahtrisse.
Kinkekoodi saab ostukorvis kasutada vaid üks kord ühe piletipaari ostuks. Juhul, kui soovitakse osta rohkem pileteid, tuleb ostu sooritada mitu korda.
Kinkekoodi on võimalik kasutada nii Apollo Kino kodulehel, app’is kui ka kohapeal iseteeninduses.







Valmista esmalt kruubid. Selleks pese kruubid kuuma veega ja kurna siis sõelal. Sulata poti põhjas veidi võid lisa kruubid ning kuumuta segades mõni minut. Kalla juurde ca 3-4 dl kuuma vett või puljongit, maitsesta vajadusel soolaga ja sega läbi. Hauta kaane all vaiksel tulel 40–45 minutit ehk kuni kruubid on pehmed. Kui soovid keetmisaega lühendada, siis leota kruupe enne keetmist mõned tunnid kuni üle öö. Nii keevad kruubid juba paarikümne minutiga pehmeks. Kruubid võid ka eelnevalt valmis keeta. 

Supi valmistamiseks sulata potipõhjas keskmisel kuumusel või. Tõsta sinna sisse hakitud roheline sibul ja hauta vaiksel kuumusel mõned minutid. Kalla juurde rohelised herned, kartul ja puljong ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ja keeda ca 10-15 minutit, kuni kartul on pehme. Püreesta supp saumikseriga. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Siidisema tulemuse saavutamiseks võid supi nüüd läbi sõela veel ajada.
Tõsta peekoniribad pannile ja prae mõlemalt poolt krõbedaks. Tõsta kõrvale ja tükelda vajadusel väiksemaks. Soovi korral võid peekonist pannile sulanud rasvas ka keedetud kruubid läbi kuumutada, nii saavad kruubid ka mõnusa peekonimaitse juurde.
Serveerides tõsta taldrikule kulbitäis hernesuppi ja säti sinna peale krõbedat peekonit ja kruupe. Puista peale veel hakitud rohelist sibulat ja serveeri kohe. Naudi!
OSTA KOOSTISOSAD SIIT:
Autor: Tuuli Mathisen


Eesti Vabariigi aastapäev läheneb ja kilu ning kama on sel päeval aukohal kõikidel pidulaudadel. Traditsiooniline kiluvõileib musta leiva ja munaga on loomulikult ületamatu kooslus. See on peaaegu et püha roog, mille maitse on meie geneetilisse koodi talletunud ja mille järele kaugel elavad eestlased valulikku igatsust tunnevad. 

Uuemal ajal on kiluleiba hakatud sobitama ka magusmaheda hernekreemiga. See on samuti väga mõnus kooslus, mis lisaks maitseuuendusele aitab ka silmailu pakkuda oma erkrohelise hernekreemi ja kirka munakollase kooslusega. Kiluvõileiva uuemast ja vanemast variandist inspireerituna sai aga kokku komponeeritud kihiline leivatort, kus kokku neli erivärvilist korrust – must leib, kollane munavõi, roheline hernekreem ja valge kodujuustu-kiluvaht. Kõik mõnusad kodused toorained ja suurepäraselt kokku hakkavad maitsekooslused. Vaatamata sellele, et tort on mitmekihiline, ei ole selle valmistamine liiga keeruline. Koostisained peaksid olema ka suurema vaevata leitavad. Eriti siis, kui kasutada Barbora veebipoodi, kus boonusena tuuakse kott vajalike koostisainetega sulle ukse taha ja koogitegu võibki alata.
 

Valmista esmalt mustast leivast tordipõhi. Selleks jahvata köögikombainis must leib peeneks puruks. Sega sulatatud võiga ja küüslaugupulbriga. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. 
Munavõi jaoks keeda mune ca 8 minutit, jahuta kiirelt külma vee all, koori ja sega tükeldatud võiga. Maitsesta soolaga. Kui munavõi tundub liiga kuiv, lisa ka veidi majoneesi. Laota mustast leivast tordipõhjale. 
Hernekreemi jaoks kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi keemiseni. Kalla sinna sisse rohelised herned ja lase keema tõusta. Keeda ca 3-5 minutit, jahuta siis sõelal külma vee all. Töötle köögikombainis koos toorjuustu ja tilliga ühtlaseks kreemiks. Maitsesta vajadusel soolaga ja kui segu tundub liiga paks, võid veidi rapsiõli lisada. Laota munavõikihile.
Viimase, kilu-kodujuustukihi jaoks, vahusta esmalt koor. Võid kodujuustu köögikombainis peenemaks töödelda, kui eelistad peenema struktuuriga kihti. Võid kasutada ka teralist kodujuustu. Sega kodujuust vahustatud koore, tükeldatud kilufileede ja hakitud rohelise sibulaga. Maitsesta soolaga ja sidrunimahlaga. Tõsta želatiinilehed külma vette ligunema. Kuumuta potis veidi koort või piima ja tõsta sinna sisse nõrutatud želatiinilehed. Sega kuni želatiin on lahustunud. Tõsta paar lusikatäit kodujuustu-kiluvahtu kastrulisse lahustunud želatiinimassi sisse ja sega kiirelt läbi (see järk-järguline segude ühendamine aitab ennetada želatiini klompitõmbamist). Kalla nüüd želatiinisegu kodujuustu-kiluvahu juurde ja sega kõik ühtlaseks. Kalla saadud mass hernekreemi peale. Tõsta tort jahedasse vähemalt kolmeks-neljaks tunniks, kuni pealmine kiht on tarretunud.
Kaunista keedetud vutimunadega, kilufileede ja murulauguga. Vutimune keetes on tark kasutada taimerit. Keevasse vette tõstetud vutimunad keevad parajaks 2 minuti ja 40 sekundiga. Jahuta munad kohe jääkülma vee all. 
OSTA KOOSTISOSAD SIIT:
Retsepti autor: TUULI MATHISEN 





Lihtsa valmistuskäiguga ja samas küllusliku maitsega täiesti jahuvaba šokolaadikook kaunistab iga pidulauda ja rõõmustab kõiki armsaid sõbrapäeva hommikul.

Kirsiks sellele küllusliku maitsega šokolaadikoogile on vaarikakaste tooretest sügavkülmutatud vaarikatest ning eriti mõnusaks teeb kogu koosluse vanillijäätis. Tumeda šokolaadi, värskete suvemarjade ja kreemise vanillijäätise kooslus on midagi sellist, mis suudab ka halli argipäeva päikeseliseks ja rõõmsaks muuta.



1. Sulata kastrulis vaiksel kuumusel või koos šokolaadiga.
2. Sega ühtlaseks ja jahuta veidi.
3. Lisa munad ükshaaval segades s.t. sega enne eelmine muna šokolaadi-võisegu sisse, kui järgmise lisad.
4. Lisa mandlijahu, suhkur ja kohv. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 20-24 cm läbimõõduga koogivormi.
5. Küpseta eelkuumutatud ahjus 180-200 kraadi juures ca 25 minutit. Kook võib keskelt veidi vedel jääda, nii ongi mahlasem. Seega ära küpsetamisega üle pinguta.
6. Jahuta enne serveerimist.
7. Tõsta mõned terved vaarikad kõrvale kaunistamiseks. Vaarikakastme jaoks püreesta vaarikad koos suhkru ja vanillisuhkruga ühtlaseks püreeks.
8. Suru läbi sõela, et saaksid ühtlase seemneteta kastme. Võid koogist lõigata tavapärased sektorid või kasutada küpsise- või piparkoogivorme ja lõigata sõbrapäeva märgistamiseks jahtunud koogist südamekujulised tükid.
9. Serveeri kooki jahtunult koos vaarikakastme ja vanillijäätisega.
OSTA KOOSTISOSAD SIIT:
Retsepti autor: TUULI MATHISEN